Skinhead Front
" Το ουρλιαχτό της αγέλης μας πάντα θα είναι απωθητικό για τα κοπάδια "Live! στη Βουδαπέστη [17/11/2007]

Μόλις φτάσαμε στην παγωμένη Βουδαπέστη και από το αεροδρόμιο κατευθείαν στο χώρο της συναυλίας με τη συνοδεία κάποιων ευτραφών συναγωνιστών… Η έκπληξη μεγάλη συναντώντας έξω από το χώρο μία τεράστια ομάδα ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους νεαροί, όλοι ξυρισμένοι, ντυμένοι στο κλασσικό skinhead πρότυπο. Ήταν ακόμα νωρίς και δεν είχαν ανοίξει οι πόρτες. Φανταστείτε ότι τέτοιες καταστάσεις συναντάμε στη χώρα μας μόνο σε μεγάλες metal συναυλίες!

Security στην είσοδο περίπου 10 θηριώδεις καράφλες. Η διοργάνωση ήταν άψογη, όπως και τα μέτρα ασφαλείας. Φανταστείτε ότι κατά την είσοδο υπήρχε σωματικός έλεγχος και δεν επιτρέπονταν κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, καθώς και μεταλλικά αντικείμενα. Όποιος είχε κάτι το παρέδιδε σε ειδικό χρηματοκιβώτιο και με το ειδικό κουπόνι στο τέλος τα παραλαμβάναμε δίχως κανένα πρόβλημα. Και όλα αυτά γιατί σε προηγούμενο live κάποιοι συναγωνιστές, θεωρώ όχι εσκεμμένα, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα, κυρίως οι Γερμανοί συναγωνιστές, να έχουν προβλήματα με το νόμο στη χώρα τους.

Η ώρα περίπου 8 (το live ξεκινούσε στις 9) και η απαραίτητη για τέτοιες περιπτώσεις μπυροποσία ξεκινάει , όπως και οι γνωριμίες και συζητήσεις με συναγωνιστές από την Ουγγαρία, κυρίως αλλά και αρκετούς από Αυστρία, Σλοβενία, Γερμανία και Βουλγαρία. Ο χώρος άψογος. Διώροφο μπαρ με οθόνες παντού ώστε να μπορείς να βλέπεις τη συναυλία όπου και αν βρίσκεσαι. Η ροή του κόσμου συνεχίζεται με απίστευτο ρυθμό. Υπολογίζω ότι λίγο πριν τη συναυλία θα ήταν πάνω από 700 άτομα. Ακόμα και οι ίδιοι οι διοργανωτές έκπληκτοι παρακολουθούσαν το αδιαχώρητο. Υπήρχαν πάγκοι με NS υλικό, cd, t- shirts, περιοδικά, βιβλία, κονκάρδες σε μεγάλη ποικιλία. Γενικά ο χώρος ήταν η χαρά του skinhead εθνικοσοσιαλιστή! Τελικά αισίως φτάνει 9 η ώρα και πρώτα οι Valhalla με ένα concept περίπου μία ώρα στην κυριολεξία τα σπάσανε με σκληρές κιθάρες και βίαια φωνητικά. Κατά τη γνώμη μου ένα πάρα πολύ καλό γκρουπ, που ακόμα δεν είναι πολύ γνωστό εκτός των συνόρων της Ουγγαρίας. Ξεχώρισε η διασκευή του White Power των Skrewdriver, όπου ένα απίστευτο πόγκο έλαβε χώρα, παρόλο το αδιαχώρητο. Στη συνέχεια ένα μικρό διάλλειμα και τη σκυτάλη παίρνουν οι Verszerzodes, το καλύτερο γκρουπ της χώρας τους κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή. Παίζοντας ασταμάτητα επί 2 ώρες τόσο τα δικά τους κομμάτια , όσο και διασκευές γίνεται ο χαμός. Ο ντράμερ τα σπάει, οι κιθάρες παίρνουν φωτιά, όσο για τα φωνητικά, ο άνθρωπος δίνει τα ρέστα του. Κάπου ενδιάμεσα, αναγκάστηκα να βγώ λίγο έξω, λόγω της ζέστης και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τον πολύ κόσμο.Ακολουθεί παύση περίπου 1 ώρας για να συνεχίσουν οι επικεφαλής της βραδιάς, Archivum, το πιο παλιό Ουγγρικό NS συγκρότημα με κάποια σεβαστή ιστορία πίσω του.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι λόγω κάποιων (δυστυχώς) προσωπικών διαφορών και διαφωνιών, κάποιοι συναγωνιστές αποχωρούν και δεν θα παραβρεθούν στη συνέχεια στο πρόγραμμα των Archivum.Αυτό ήταν φυσικά γνωστό από πριν, απλά λόγω της επετείου των 15 χρόνων του κινήματος τους , είχαν αποφασίσει να παίξουν όλοι μαζί. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στο θέμα, άλλωστε αφορά τους Ούγγρους και μόνο. Αν και έχω άποψη! Οι Archivum με ανανεωμένο σχήμα, αλλά πάντα άψογοι πάνω στη σκηνή, τα δίνουν όλα όπως και ο κόσμος από κάτω χτυπιέται στους καταιγιστικούς τους ρυθμούς.

Κάπου κοντά στις 3 τα ξημερώματα έρχεται το τέλος και η απευθείας μετάβαση μας στο αεροδρόμιο, σε κατάσταση αποσύνθεσης, αλλά και μεγάλης ικανοποίησης από την φάση. Μακάρι να συνεχίσουν και ανάλογες καταστάσεις στη χώρα μας. Και γιατί όχι ελληνικά γκρουπ εκτός συνόρων επιτέλους…

για την ανταπόκριση: L-3-
14/88